Kultur budsjettvinner i Stange
Kultur budsjettvinner i Stange

av Hans Kroglund [11.12.14 18:08]



Lions Romedal hadde invitert kultursjefen Morten Midtlien til gi Lions innblikk i kultursektoren til Stange kommune. Tidspunktet kunne ikke passet bedre for denne uken var det klart at kulturen i Stange var budsjettvinner. Det var en engasjert kultursjef som snakket en time uten manus og han kunne holdt på lenger.

Lions Romedal sine medlemsmøter inneholder gjerne underholdning, omvisning eller foredrag. Møtet torsdag 04.12.14 i Kvennstugua ønsket president Åse Lie velkommen før Con Moto med sine rundt 15 medlemmer underholdt med irske toner og Prøysensanger. De har fått en svært dyktig dirigent i Tone Østli.

Deretter var det kultursjefen sin tur som fortalte at han har bodd like lenge på Hedemarken som på Nes i Akershus der han vokste opp. Han er utdannet lærer på Hamar, sunget i Solfa, vært rektor på Romedal Ungdomskole
Videre kom han med en del fakta om kultursektoren som har ansvar for biblioteket, kirken, kulturskolen og flykningetjenesten. Budsjettet er totalt på kr 53 mill og ca. 100 ansatte. Stange tar i imot inntil 20 personer i året og 20 stk i gjenforeningssaker. Kommunen er forpliktet til å ha de i 5 år. Det betyr at antallet kan komme opp mot 200 personer.
Stange kommune kjøpte undervisning som da gikk under navnet voksenopplæring. Kommunen har kjøpt «Sparebankbygget» og leverer nå all undervisning selv. De byttet samtidig navn til «Kvalifiseringssenter» som er et mye bedre og dekkene navn. De ansatte ikke bare pedagoger, ikke noe galt med dem for Morten er lærer selv som han sa. Men også andre yrkesgrupper med tilknytning til næringslivet bidrar stort til å få flyktningene ut i arbeidslivet. For det er jo det som er målet, å få en jobb.

Hvor godt en kommune lykkes med dette måles etter faste kriterier og Stange lå langt nede på listen før de tok grep. Fra å bli rangert som nr 400 så har de nå klatret opp blant de 10 beste.

Stange kommune har vedtatt at utbygging i Stange skal prioriteres rundt aksen Tangen-Stange-Ottestad. Skal Stange være en attraktiv Kommune for innflyttere, er det viktig med variert kulturtilbud. Hva så med Romedal, Vallset, Åsbygda og Ilseng. Stange kommune ha r mange små og meget sterke lokalsamfunn på godt og vondt. Det er Stange sentrum som har minst aktivitet, det er der det skjer minst, kunne Morten fortelle.
Derfor har de ønsket å styrke sentrum med det som har blitt «Kønnbandfestivalen». En annen god grunn at Stangefolk skal oppleve kultur med større artister, ikke bare møte opp som foresatte, venner eller besteforeldre. Overskuddet skal pløyes tilbake til kulturlivet og kommunen satser på tre områder: Opplevelse, produksjon, deltagelse.
Det var tilslutt åpent for spørsmål for det var allsang med julekveldsvisa.

Her er noen bilder og noen videoklipp fra Con Moto