Håndverksbakeriet Hørsand åpnet 24.01.20
Håndverksbakeriet Hørsand åpnet 24.01.20

av Hans Kroglund [25.01.20 08:58]Helene Skaseth Hørsand har lenge drømt om å kunne utvikle gården til sin egen arbeidsplass. 24. januar kunne hun stolt annonsere den offisielle åpningen av Håndverksbakeriet Hørsand. Men åpning med "pomp og prakt" ble det ikke fordi kundene strømmet til kl. 12 så Helene hadde nok med å betjene kundene. Både baking og utsalg foregår i det nyrestaurerte stabburet som er flyttet 100 m.

Bilde: Helene bak disken i 1 etg.

Helene vil i første omgang ha åpent for utsalg hver fredag 12 til 18. Hun håper etterhvert å utnytte den store trafikken til hyttene både på Budor og Trysil. Hun leverer nå bakevarer til Himbåkå sitt utsalg på Hamar. Der lager de lefser, lomper og annet godt.
Helene leverer også til Alm Østre og Louise Gjør sitt utsalg på Fredheim i Vestbygda. Hun har også et samarbeid med Henriette Holager og Lindduken AS, de har ofte felles stand på messer.
Så leverer hun til arrangementer som Kønnband og neste helg blir det utsalg på Return konsert i Stange bibliotek.


Baksen er foreløpig brød og kanelboller/snurrer. Typer brød er alt fra surdeigsloff til grovere typer.


Det blir en helt spesiell atmosfære med de grove tømmerveggene som er beholdt.


Helene har 4 bakeovner med plass til 20 brød samtidig i hver ovn


Veien har vært lang frem til åpning. Beslutningen om å flytte et stabbur med grunnflate på 80 m2 og 3.5 etg. høyt, det krevde grundige undersøkelser både praktiske og økonomiske. De fikk god hjelp av Romedal Allmenning som har flinke folk på restaurering av laftede tømmerhus.

Dette er et stort løft for gården. Stabburet er flyttet ca 100 m. Det sto midt ute på et jorde nord for hovedhuset. Nå er stabburet flyttet lenger sørøst omkranset av store flotte trær og nærmere tilførselsvegen. Da unngår gården trafikk på sitt egen gårdplass der det gjerne leker barn og er traktorviksomhet.

Stabburet har beholdt sin form, etasjeskillene er justert. Opprinnelig var det 3,5 etg. Da var det som vanlig noe lavt under taket. Nå blir det 3. etg for å få litt større takhøyde. Gavelveggen mot nord har fått store vinduer i 3.etg. Der er det utsikt mot Svaen på Budor. 2. og 3 etg er på sikt tenkt brukt til utleie og selskaper når den tid kommer.


Stabburet sett fra sør. Med de store trærne fikk det en flott plassering i terrenget.


Her ser vi øverste etg som løftes på plass av to kraner. To ståldragere går tvers gjennom toppen. De to kranførerne koordinerte løfting med god presisjon. Med noe hjelp fra taljer kom toppen ned på riktig plass.