Anebyhus lærte om bærekraftige hus
Anebyhus lærte om bærekraftige hus

av Hans Kroglund [15.12.16 10:43]Hunton på Gjøvik har levert tre og trefiberprodukter i 137 år. De bruker bare overskuddsflis fra fire sagbruk fra mjøsområdet. Skog og tre har fått en ny oppsving i forbindelse med "grønt skifte" den siste tiden. Anebyhus var hos Hunton for å lære mer om bærekraftige materialer for hus.

Hans Kristian Kulstad og Odd Sverre Evenrud utenfor Huntonfabrikken på Gjøvik

Hunton bygger nå en ny fabrikk på Gjøvik som skal produsere trefiberisolasjon. Den skal konkurrere med Rockwool og Glava som er de mest kjente leverandørene av isolasjon.

Pustende hus eller tette hus?
Dagens forskrifter TEK 10 (15-17-20 etterhvert) forlanger mer isolasjon for å få ned energiforbruket i bygninger. Samtidig kan disse nye husene oppleveres som for tette. Årsaken til tette hus er at det forlanges tett plast dampsperre for å hindre kondens i veggen.

Hunton har da en løsning med diffusjonsåpendampbrems og sammen med trefiberisolasjon får du et hus som puster slik eldre hus eller tømmerhus gjør. Samtidig oppfylles kravene til et godt isolert hus.

Anebyhus leverer sine hus på tradisjonell måte med mineralull, men gutta på kurset ser fordelen med trefiberisolasjon og vil vurdere det.

Et fabrikkbesøk hører med. Hovedmaskinen er fra 1935 og er 60 m lang. Det er et beist av en maskin og den fremstår som moderne den dag i dag.


Kurset bød også på en bowlingaften og vinner ble Hans Kristian Kulstad som satte Ilseng på kartet.


Les mer om hus her
Hunton leverer alt ferdig til gulv, vegg og tak
www.hunton.no

Her en branntest av trefiberisolasjon

Hunton på facebook
www.facebook.com/HuntonFiber

Sjekk utvalget fra Anebyhus på Ilseng
http://www.hedalm-anebyhus.no

Se bygging av et Anebyhus i Tennfjord