Supermåne den 28.09.2015
Supermåne den 28.09.2015

av Hans Kroglund [29.09.15 21:30]



Viorel Boghean M er en ivrig kunstner/fotograf og sender av og til Ilseng.net flotte bilder. Natt til 28.09 var det måneformørkelse. De fleste ble nok værende i sengen sin, men mange ville ha med seg den blodrøde månen.

Foto: Viorel Boghean M.

Han skriver til Ilseng.net
The full Moon (Red Moon) of September 27/28 is a Supermoon – the Moon will be closest to the Earth. A rising Super Full Moon can look larger and brighter to spectators on Earth.
Total eclipses of Super Full Moons are rare, a Supermoon eclipse will not happen again for another 18 years, until October 8, 2033.
Photography is a collage with pictures made on September 27/28 after midnight.

Viorel har sendt oss dette bilde. Klikk for større


Dagbladet forklarer den røde månen slik):
28. september kan nordmenn bli vitne til to spektakulære himmelfenomener på en og samme dag. På denne dagen vil fullmånen være både på sitt mørkeste og lyseste.

Klokka 02.00 på natta vil månen være ekstra nær jorda. Fenomenet kalles supermåne, og inntreffer når det er fullmåne (eller nymåne) og den er nærmest mulig jorda i løpet av månens elliptiske bane. Ved fullmåne ser månens side som vender mot jorda enorm ut på himmelen, men den er ikke noe større enn vanlig, det bare ser sånn ut.

Men kort tid etterpå vil månen forsvinne. Det vil oppstå en total måneformørkelse klokka 03.00 hvor jorda plasserer seg mellom månen og sola. Men månen vil ikke bli helt usynlig under formørkelsen. Månen kommer til å få en glødende rødfarge.

Blodmåne på himmelen
- Fenomenet kalles av noen for blodmåne, og oppstår når jorda kaster skygge på månen og det røde lyset fra sola filtreres gjennom jordas atmosfære. Det er fordi det røde lyset slipper lettere gjennom enn blått lys, og det røde lyset gir månen et rødlig skjær, sier Håkon Dahle, forsker ved instituttet for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

Han forteller at det er ytterst sjeldent at supermåne og blodmåne finner sted på en og samme dag. Man må faktisk helt tilbake til 1982 sist gang verden var vitne til at månen fikk et rødlig skjær og var nærmest jorda på en og samme dag.

- Det er også fire år siden det var total måneformørkelse over Norge, og at det er total måneformørkelse på samme dag som månen er nærmest jorden gjør det ekstra spesielt, sier Dahle