Breidablikk Skole med suksess
Breidablikk Skole med suksess

av Hans Kroglund [31.05.10 20:05]7.klasse på Breidablikk skole har øvet på Tor Kaseths stykke "Unga på Løkja". Søndag 30. mai kl 13.00 var det premiere med 120 tilskuere i Hollenderiet på Klevfos Industrimuseum på Ådalsbruk. Vi ble satt tilbake til 1920-30 årene med nesten 1,5 time med tekser, sang og skuespill. Dette klarte de helt utmerket.

Bildet fra melodien "Hispaniola". Guttene skal på sjørøvertokt og starter nedover Svartelva. (Hispaniola eller Hispañola er den nest største øya blant Antillene, beliggende øst for Cuba).
Så har de gode læremestere også da. Tor Karseth, dreven som få, det oser trygghet i den ruvende skikkelsen. Lærer Gro Anita Johansen, korsanger, dirigent og danseband dronning i Contrazt. Gro Anita var på plass sammen med foreldre, tanter, onkler og besteforeldre. I tillegg alle ungene som satt som tente lys og fulgte med.
Selv ikke Tor med tannlegefrakk og tang klarte å få ungene på første rad ut av fatning. Han bøyde seg fremover og sa "gap opp så jeg får se tenna dine". Nå blir de redde tenkte jeg. Men nei da, ingenting skjedde. Imponerende. Er ikke sikker på at andre voksne hadde fått til det der.

Denne forestillingen er historie på sitt aller beste. Ungene diskuterer om de skal kjøpe seg sykkel for å komme seg frem her i verden. "Det må da være bedre å bruke penga på gebiss da, tenk å få hvite tenner på rad og rekke", drømmer en annen om.

Stykket passer også veldig flott for Breidablikk elever der de drømmer om å være sjørøvere. De bygger flåte, seiler nedover Svartelva forbi alle møllene, ned i Åkersvika og de ramser opp mange plasser nedover og ut mot havet, de runder Gibraltar og inn i Middelhavet. Slik fantaserer de seg gjennom geografien.
Dette må være skole på sitt beste, å lære ved å gjøre tingene i praksis.

Så Romedal Ungdomskole, dere kan bare glede dere, det kommer veldig flinke elever til dere til høsten.Her er et utvalg bilder fra forestillingen

Album 959 Unga på Løkja