Må du kjøre 1.klassingen til skolen?
Må du kjøre 1.klassingen til skolen?

av Hans Kroglund [13.08.08 21:43]



Eller kan 1.klassingen din gå til skolen? Spørsmålet stilles til foreldre i Hedmark som ledd i den årlige skolestartkampanjen. Som vanlig består kampanjen av oransje skolesekker til førsteklassingene, skilting ved skolene, informasjon og kontroller. Ved årets skolestart ønsker Hedmark trafikksikkerhetsutvalg (HTU) å rette spesiell oppmerksomhet mot foreldrenes kjøring av barn til skolen.


Dette spørsmålet tar Hedmark Trafikksikkerhets Utvalg (HTU) opp nå rett foran skolestart og prøver å gjøre noe med det også.
Ilseng.net har vært inne på deres hjemmeside og funnet mange gode artikler og linker om dette.

Gry Løvhaugen har skrevet dette innlegget på www.htu.hedmark.org

Det er mange grunner til at barn bør gå til skolen eller bussholdeplassen. Skolevegen gir daglige muligheter for opplevelser, fysisk aktivitet og læring. Barna får også kjennskap til nærmiljøet, de får erfaring med all slags vær og trening i sosiale ferdigheter. Derfor oppfordrer HTU foreldrene til å tenke gjennom om det er nødvendig å kjøre ungen sin til skolen. Kanskje vil opplevelsen og utbyttet av å gå være bedre. Det viktig å finne den sikreste vegen, sjøl om den ikke alltid er den korteste.

Det er lett å forstå at foreldre føler utrygghet ved å slippe de minste alene ut i trafikken. Stadig flere mener at hele eller mesteparten av skolevegen er farlig, men foreldrene bør også tenke på at de sjøl bidrar til å gjøre skolevegen utrygg når de kjører. Særlig ettersom de fleste som kjører barna sine begrunner det med dårlig tid og ikke farlig trafikk. En evaluering av prosjektet Aktive Skolebarn viser at halvparten av førsteklassingene med mellom en og to kilometer skoleveg kjøres til skolen. Hele 40 prosent kjøres sjøl om de bor under en kilometer fra skolen.

Mer informasjon finner du på:

www.aktiveskolebarn.no

www.tryggtrafikk.no

www.folgevenn.no

www.fug.no

Det er tydlig at mange steder legges det ned mye arbeid i å få skolebarna til å gå til skolen. Vi håper også dette gjelder Breidablikk Skole og vi tar gjerne imot henvendelser fra de som føler seg berørt eller engasjert.


Hvorfor gå til skolen? av Gry Løvhaugen (HTU)
Det er mange grunner til at barna bør gå til skolen eller bussholdeplassen. Skolevegen gir daglige muligheter for opplevelse, fysisk aktivitet og læring. Barna får kjennskap til nærmiljøet, erfaring med allslags vær og trening i sosiale ferdigheter. Barna må få skolevegen tilbake!

Fysisk aktivitet er viktig for normal vekst og utvikling, men den moderne samfunnsutviklingen fører til en stadig mer stillesittende livsstil. Utviklingen går i retning av at også barn er mindre aktive enn før. Over 40 prosent av alle elever i grunnskolen blir transportert til og fra skolen. Andelen som går og sykler er lavere på landsbygda og i tettstedene enn den er i byen.


Trafikksikre veger og god trafikkopplæring er nødvendig for at barn skal kunne gå eller sykle til skolen. Det kan være nødvendig med både større og mindre tiltak for å få dette til. Kommunene må være bevisste i sin arealplanlegging og foreldreutvalgene må si fra der det trengs. Lokalt engasjement har vist seg effektivt for å få økt trafikksikkerhet på skolevegen.


Det er mange positive sider ved å gå til skolen:

Skolevegen er en sosialiseringsarena som innbyr til samvær med andre barn og spontan aktivitet
Vi er generelt mer inaktive enn tidligere og barn er mer stillesittende nå enn de var før. Barn som går til skolen oppnår en positiv helsegevinst
Barn som har brukt litt energi før de setter seg ned på skolebenken er ofte mer mottakelige for læring enn de er dersom de har blitt kjørt
Barn som går til skolen er ofte utstyr med mer hensiktsmessige klær/utstyr som gjør at de bedre takler resten av skoledagen

De fleste skoler tillater ikke sykling før barna går i 5.klasse. Dersom du sykler sammen med barnet ditt er det greit at barnet sykler til og fra skolen.


Mer informasjon finner du på www.aktiveskolebarn.no – også på engelsk, arabisk, urdu, somalisk og vietnamesisk.