Nydyrking og tap av matjord
Nydyrking og tap av matjord

av [11.07.23 20:30]



Ca 10 da blir nydyrket i Golderrudkroken på Ilseng. Det er litt av et arbeid som nå blir fullført med å "plukke" bort stein der det tidligere var skog. Nydyrking er flott, vi trenger mer areal til matproduksjon. Men hvorfor forsvinner det ca 4000 da hvert år matjord da? Det er vel lov å lure på om myndighetens høyre hånd vet hva venstrehånden gjør.

Vi hører og leser om at matjord forsvinner til boliger, kjøpesenter, veier, jernbane osv. Noen av disse er nødvendige som veier og jernbane. Noenmener at farten på motorveger kan være noe lavere, da kan vegen beslaglegge mindre arealer. Men å bygge boliger og forretninger på matjord virker helt meningsløst.
Særlig da en får et lite inntrykk hvor mye arbeid og kostnader det er å dyrke opp dette jordet p 10 da.

Et av mange reaksjoner på planene på Tangen

På Tangen er det vedtatt at 200 til 250 matjord er regulert til boligformål på Viksjordet. Dette "måtte" Stange kommune vedta for at det skulle bli "togstopp" på Tangen. Nasjonale retningslinjer sier at det skal være boliger ved transportknutepunkter for å minke behovet for transport.


Så klarer Støre regjeringen våren 2023 å vedta nytt sykehus skal bygges i Moelv der 4000 ansatte skal pendle til og fra jobben. Da betyr vist ikke behov for transport noen ting. I tillegg er det akuttsykehus på Lillehammer.
Det er lov å undre seg over slike sammenhenger.


Et eksempel på at mange under seg over sykehusplassering